Εκτύπωση

Κυνήγι Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες

Άρθρο της κατηγορίας: ΚΥΝΗΓΟΣ

Όνειρα, αλήθεια, προλήψεις, και δεισιδαιμονίες στο κυνήγι είναι θέματα που απασχολούν όλους κρυφά και φανερά τους κυνηγούς. Το Νόημα απο το υπερπέραν που θα κάνει την διαφορά.

Αποκομμένοι από τον κόσμο μέσα στην φύση που κατακλύζει γύρω, συνήθως ώρες μακριά από τον πολιτισμό και το κοντινότερο χωριό με τα πόδια και με το αμάξι ενίοτε, σε σφαίρα που αγγίζει το μεταφυσικό αναλύοντας ίχνη και αγκομαχώντας στην ανηφόρα ταυτόχρονα, είναι λογικό το υπερβατικό να προσεγγίζει την πραγματικότητα. Εκεί που ο ουρανός προσεγγίζει την Γή και τα δέντρα μπλέκονται στο φόντο των νεφών κάνοντας  δυσδιάκριτα τα όρια του ουρανού και της  Γης και να γίνονται αμάγαλμα στο οποίο υποτάσσεται η σκέψη του κυνηγού για να μπορέσει να υπομείνει τον κάματο του θέρους και το ψύχος του Χειμώνα.

Το παραμικρό αποτύπωμα στο χώμα, μια κουτσουλιά και ένα σπασμένο κλαράκι η διάβα των προβάτων και το μονοπάτι του Λύκου, όλα εμπλέκονται σε ένα παιδευμένο μυαλό που προσπαθεί να φέρει εις πέρας τον άθλο της Θήρας. Να φέρει την τσάντα γεμάτη σπίτι που εποχές σαν σήμερα αρχίζει και επανακάμπτει δυναμικά και η προοπτική αυτή. Όλα για την προσπάθεια να πέσει το Θήραμα. Όταν αυτό το θήραμα είναι το Αγριογούρουνο ή ο Λαγος που οι παραδόσεις τους σούρνουν τόσα, επόμενο είναι το μεταφυσικό να αποκτά σημασία.

Η παράδοση του κυνηγιού στην πατρίδα μας θέλει τον κυνηγό προληπτικό και δεισιδαίμονα. Θα πει κάποιος προληπτικός και δεισιδαίμον λόγω αμάθειας. Και αυτό ίσως, αλλά όταν βλέπει κάποιος τον καθηγητή του Πανεπιστημίου σαν αφήνει την λογική της επιστήμης και την Έδρα του και ανηφορίζει στα πλάγια που τον καλούν οι πέρδικες και στους λόγγους να ανταμώσει τα Άγρια και πάνω στο κυνήγι να «ξετάζει» τα σημάδια του ύπνου, του Ξύπνιου και τα «απαντήματα» του δρόμου αυτό λέει πολλά από μοναχό του.

Μια Αλεπού πετιέται και όποιος την δει πρώτος έχει να περιμένει γουρούνια να απαντήσει. Αν δε, την τρόμαξε κιόλας είναι σίγουρο ότι θα «βαρέσει».  Αν δει και άλλες θα γίνει μέρα σημαδιακή που θα την μολογάμε για καιρό. Σαν πηγαίνει δεξιά. Και σαν τρέξει ανεμίζοντας την ουρά της κατά ζερβά και γουρούνια και ταλαιπωρία.

Ο Λαγός από την άλλη, μια από τις τρεις μεταμορφώσεις του δαίμονα κατά την Ιερά Εξέταση στον μεσαίωνα ( Ο Λύκος και η μαύρη γάτα οι άλλες δυο) έχει την σημασία του. Τον είδες και σε ξάφνιασε, κακό σε περιμένει, τον ξάφνιασες και τρόμαξε, τότε το κακό δεν θα ξεσπάσει. Αν τον σκοτώσεις κιόλας τότε όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Γνωστή η ιστορία με τον Κολοκοτρώνη και το Λαγό πριν τα Δερβενάκια. Ένας Λαγός τρανός  πετάχτηκε μπροστά στο άλογό του κατά την προσέγγιση στα Δερβένια. Τα παλληκάρια δείλιασαν και ο Γέρος τα πρόσταξε να ξαμοληθούν να τον πιάσουν και τα γοργοπόδαρα παλληκάρια με τις γκλίτσες τον σκότωσαν. Είπε τότε ο Γέρος. «Έτσι θα πάει και ο Δράμαλης». Και έτσι πήγε.

Το σκυλί. Σε κατούρησε; Θα βαρέσεις γουρούνι και με το παλούκι ακόμα και θα πέσει. Αλάνθαστο και σίγουρο σημάδι. Σαν κατουρήσει το αμάξι κάποιος από αυτούς που θα είναι μέσα πηγαίνοντας για τον κυνηγότοπο θα το βαρέσει.

Τα Όνειρα. Κεφάλαιο μέγα και ανεξερεύνητο! Και το πιο συζητημένο μαζί. Τα λέει ο βλάμης  στον αδερφό κρυφά να τα ξορκίσει αν είναι στενάχωρα. Και αν δεν ξέρει να τα ξεδιαλύνει δεν μιλά, τον τρώει η αγωνία τι θα γίνει και δεν μιλά μην και χαλάσει το γούρι. Πολλές φορές φίλοι μου είπανε ότι ντουφέκισαν αυτό που είδαν στον ύπνο τους. Το γουρούνι βγήκε απο κει που το είδαν, ήταν αυτό που είδαν και σαν τράβηξαν την σκανδάλη ήξεραν ότι θα πέσει πριν φτάσει η σφαίρα πάνω του.

Φεύγε αθόρυβα και αν μπορείς γύρνα έτσι.

Φεύγοντας από το σπίτι μην σε πάρει χαμπάρι κανείς είναι ο καλύτερος οιωνός! Μάλλον προοιωνίζει την κυνηγετική δεινότητα που περιβάλει τον κυνηγό εκείνη την μέρα ώστε το θήραμα να μην καταλάβει τι έγινε από την προσέγγιση. Το κρυφό στο κυνήγι είναι το άλλο μισό του κυνηγίου και κατ’ άλλους η πίσω πλευρά από το ίδιο το κυνήγι αυτό καθ’ αυτό.

Ποτέ «καλό Κυνήγι»!!!

Χειρότερο πράγμα σε κυνηγό να κάμεις δεν έχει. Του είπες καλό κυνήγι τον φαρμάκωσες! Και αν είναι πρωί άστα να πάνε, η μέρα χάθηκε λένε κάποιοι. Αντί για αυτό άλλοι λένε καλά να περάσετε, κρύες κάνες, όλα ψόφια, λαγού μαλλί και εμείς στη παρέα μας πάντα λέμε το, "καλά να περάσουμε και όλοι πάλι πίσω, σκυλιά και κυνηγοί". Καπριά γαρ οι αντίπαλοι!!! Αν δει κάποιος στις παρέες όταν χωρίζονται το πρωί σε τομείς για ιχνηλασία φεύγουν στις τέσσερις μεριές του ορίζοντα και δεν λένε τίποτα ο ένας στον άλλον, σαν μαλωμένοι θα έλεγε κάποιος, μα το κάνουμε για πρόληψη ασυναίσθητα. 

Η καλή κουβέντα το πρωί. Αυτή έχει να κάμει από έναν άσχετο και διαβάτη που την λέει με την ψυχή του και χωρίς λόγο σαν τον καλημερίζεις στην στράτα. Τότε τα πράγματα θα πάνε καλά και η μέρα ξεκίνησε με το δεξί.

Ο Γκαντέμης.

Δύσκολά τα πράγματα. Να είναι ένας χαρακτηρισμένος γκαντέμης είναι συνώνυμο με το να αρχίσει να προσανατολίζεται στο κυνήγι κότσυφα και τσίχλας και μοναχός του. Βαριά κουβέντα και σοβαρή κατηγορία. Το Ψευτάκος παλεύεται. Ο Γκαντέμης όχι. Κάποτε είχε έρθει στην παρέα ο γαμπρός κάποιου παλιού μέλους της. Καινούργιος γαμπρός,  λαγάς  μεν αλλά ας τον πάρει ο πεθερός και ας τον ανεχτούμε για λίγα κυνήγια. Αρχιγκαντέμης από τους λίγους, δεκαεννέα φορές ήρθε και η παρέα είπε αμάν!! Ούτε τρίχα ούτε πάτημα!!! Και οχτώ συνεχόμενες!!! Σε παρέα που γουρούνι βρίσκει και χτυπά βάρεσε κόκκινος συναγερμός!

Έφυγε ο πεθερός και ησυχάσαμε διπλά και από εκείνον που ήταν φεσαδόρος γερός και ο γκαντέμης ο γαμπρός. Που σαν παιδί ήταν πρόθυμος. άψογος και με το γέλιο, αλλά...

Το όνομα Αριστερός σε σκύλο.

Έχω έναν φίλο που ονομάζει το σκυλί του Αριστερό πάντα. Πότε χαΐρι δεν έκαμε. Μια φορά βγήκε το σκυλάκι του μετά από χρόνια, ένα τρισχαριτωμένο ψυχουλάκι που ήταν άνθρωπος και την πρώτη μέρα που κυνήγησε πραγματικά σαν γουρουνόσκυλο στα πέντε του, το έπνιξαν τα αγριόσκυλα- Λυκόσκυλα ενός κτηνοτρόφου που το κυνήγησαν χιλιόμετρο για να το πιάσουν το δύσμοιρο. Ονόμασε και έναν άλλο Αριστερό και στο κυνήγι τον σκάει, εδώ τα γουρούνια εκεί αυτός. Φοβάται την στάμπα και γαυγίζει όταν του καπνίσει. Αλλά όταν πέσει το γουρούνι, που δεν κυνήγησε αυτός, θα δαγκώσει πρώτος όταν όλα τελειώσουν και μαζί με το καπρί κάθε σκύλο και άνθρωπο που το πλησιάζει, δουλειά δεν έκανε αλλά την δόξα αυτός! Αριστερός γνήσιος ουσία μηδέν και από εφέ πρώτος. Ράτσα καλή είναι αλλά το όνομα μάλλον τον χάλασε, εδώ όλα πάνε αριστερά για αφέντη και σκύλο από το βράδι όχι από το πρωί!