Εκτύπωση

Ο Αρχηγός…

Άρθρο της κατηγορίας: ΚΥΝΗΓΟΣ

Κάποτε ρώτησαν τον Καραϊσκάκη όταν πλέον ως αναγνωρισμένος από όλους για την αξία του έγινε ο Αρχιστράτηγος με στράτευμα που αριθμούσε 11.000 παλληκάρια στην Πολιορκία της Αθήνας από τον Κιουταχή.

-«Ποια είναι τα προσόντα του Αρχηγού καπετάνιε;»

Εκείνος οξύνους και ετοιμόλογος απάντησε με την γοργάδα που διέκρινε τον λόγο του:

-«Τρία προσόντα πρέπει να έχει ένας αρχηγός.  Υπομονή σκύλου να αντέχει τις προσβολές που μπορεί να τον κάνουν να χάσει τα νεύρα του από παράπονα των  παλληκαριών του και από τους καπεταναίους, για να τους κρατάει ενωμένους. Περηφάνια κόκορα ώστε να φαίνεται και να επιβάλλεται με την παρουσία του. Και τρίτο και σημαντικότερο, πονηράδα γυναίκας για να γελάει τον εχθρό!»

Χίλιες και μια φορές έχω πει και άλλες τόσες έχω γράψει, για τον Αρχηγό και την σημασία του στην Ομάδα κυνηγών του Αγριογούρουνου. Μα ποια είναι τα προσόντα του αρχηγού και ποια η ιδιοσυγκρασία του, η «φτιαξιά» του και από τι «πάστα» πρέπει να είναι κάποιος για να είναι ο τέλειος Αρχηγός;

Τούτο το ρώτημα για να απαντηθεί δεν είναι εύκολο, ειδικά αν πάει κάποιος να ρωτήσει αρχηγούς. Ο καθένας έχει ως πρότυπο τον ίδιο! (όπως κάθε Έλληνας που σέβεται τον εαυτό του…) Αν δε, ρωτήσει τα «παλληκάρια» της ομάδας θα πάρει απαντήσεις που έχουν μέσα τους μικροπικρίες ή «συμπάθειες» έστω ευκαιριακές των περιστάσεων…

Για να το απαντηθεί λοιπόν χρειάζονται κριτήρια αντικειμενικά. Το πόσα γουρούνια βάρεσε η ομάδα, μην βιαστείτε, είναι το τελευταίο! Το ίδιο το κυνήγι του Αγριόχοιρου και η ιδιάζουσα φύση του απαντάει από μόνη της στο ερώτημα αυτό.

Σαν λένε ότι σε καθετί υπάρχει ψυχή και μερικές φυλές της Αφρικής δίνουν ψυχές και στα άψυχα πράγματα, φανταστείτε πόση ψυχή υπάρχει όταν μιλάμε για ομάδα ανθρώπων… Λοιπόν η Ψυχή της παρέας είναι ο Αρχηγός και η Καρδιά της μαζί και το Μυαλό της!

Μια «Παρέα», για να γίνει είναι εύκολο και έχει αναλυθεί σε κείμενα και ειπωθεί άλλες τόσες φορές στα καφενεία. Αρκεί ένα καφενείο, κάποια βράδια, μερικοί καφέδες και κάτι τσίπουρα, με κρασί και φαί και για κάποιους πιο high-classλίγο ουίσκι. Όμως για να γίνει Ομάδα η «παρέα», πρέπει να υπάρχει ο συνδετικός κρίκος και ο άνθρωπος που θα μαζέψει γύρω του όλους τους κυνηγούς.

Πρώτο προσόν του Αρχηγού, η βαθειά γνώση του κυνηγίου και η αποδεδειγμένη αξία του στο κυνηγοτόπι από χρόνια. Αυτή είναι που θα τον καταστήσει αποδεκτό και την γνώση του εφαλτήριο για την επιτυχία από τους άλλους. Ποιος πάει να ακολουθήσει κάποιον που μονό αποτυχίες έχει στην ζωή άλλωστε; Έτσι είναι και στο κυνήγι. Όλοι θέλουν Ηγέτη που η παρουσία του εγγυάται επιτυχία. Είναι δυνατόν να μπει κάποιος που δεν γνωρίζει καλά το κυνήγι μπροστάρης; Αν δεν είναι πολύ καλός κυνηγός τουλάχιστον, αδύνατο.

Χαρακτήρας ατσάλινος και αδάμαστος, με φύση δυνατή και στιβαρή. Στήριγμα για όλους στα δύσκολα και στα δυσάρεστα που μπορεί να τύχουν στην παρέα. Και είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν σε μια ομάδα. Από το πιο ανώδυνο, που είναι η αποτυχία σε αρκετά κυνήγια στην σειρά, οι τραυματισμοί και απώλειες σκύλων, δικαστήρια ενδεχομένως από κακοπροαίρετους που θα κάνουν μια ψευδή καταγγελία, μέχρι ατυχήματα πολύ σοβαρά και ακόμη δυστυχήματα που μπορεί να συμβούν κατά την διάρκεια του κυνηγίου. Μην ξεχνάμε ότι στο κυνήγι του Κάπρου εμπλέκονται τα τρία επικινδυνότερα. Όπλα με δυνατά πυρομαχικά, αυτοκίνητα και πάντα ο γεμάτος τεστοστερόνη και θυμό Κάπρος! Σε κάθε περίπτωση, ο Αρχηγός θα είναι η κλώσα που γύρω θα μαζέψει τα κλωσσόπουλα και θα κρατήσει ενωμένη την ομάδα.

Λιγομίλητος και με την κουβέντα βαριά και καλά ζυγισμένη στο κυνηγοτόπι. Κάθε του λέξη μπορεί να φέρει την επιτυχία σε μια παγάνα ή μπορεί να κάνει όλη την ομάδα να πάρει λάθος πορεία και τοποθέτηση στην παγάνα. Με λίγες λέξεις, πρέπει να καλύπτει πολλά και να δίνει εντολές που η σαφήνειά τους να μην χωράει αμφισβήτησης.

Άνθρωπός με γνώση των σκύλων και αγάπη για αυτά. Όχι μόνον αυτό, μα παράλληλα να τον ξέρουν και να τα ξέρει το καθένα με τα χούγια του και τις ιδιαιτερότητες του, ώστε να τα χρησιμοποιεί εκεί που πρέπει. Να μπορεί να καταλάβει με την παραμικρή αλλαγή συμπεριφοράς, αν το ζωντανό έχει πρόβλημα υγείας. Να νοιάζεται να τα αγαπά και να μπορεί από χιλιόμετρα να ξεχωρίσει ένα καλό σκυλί από ένα μέτριο… Και να έχει τρόπο να τα αξιοποιεί στο βουνό. Αυτός θα ενδιαφερθεί και θα βρει τον σκύλο-στρατηγό που θα ηγηθεί της αγέλης και σε απώλεια του θα φροντίσει με ρεφενέ ή από την τσέπη του πολλές φορές να τον αντικαταστήσει.

«Χαμάλης» για το καλό της παρέας… Πρώτος σε ότι απαιτεί κόπο και αγώνα και το παράδειγμα του αποτελεί φάρο για όλους στην παρέα.  Δεν είναι στρατός είναι εθελοντική η υποταγή στις διαταγές και αυτό την καθιστά πιο δύσκολη γιατί απαιτεί αναγνώριση της  αξίας του Αρχηγού! Όταν η προσωπική μέριμνα του υπάρχει όλο τον χρόνο, κάνει πολλούς να νιώθουν τα δύσκολα αυτονόητα. Εκεί πρέπει με την διπλωματία του να κάνει όλους να συνεισφέρουν όπως μπορεί ο καθένας και να δείξουν ότι ομάδα δεν είναι μόνο για τέσσερις μήνες μα για όλο τον χρόνο, όλα τα χρόνια…

Εγωιστής δεν πρέπει να είναι, μα να είναι στοχευόμενος στην γνώμη του, μέχρι εκεί που δεν παίρνει μπάλα τους άλλους. Συνάμα να είναι άνδρας με πίστη απόλυτη στον εαυτό του, αλλά και γνώση των ικανοτήτων  του αλλά και με αναγνώριση των ικανοτέρων του σε ένα τομέα. Θα πει κάποιος υπάρχει ικανότερος από τον Αρχηγό κάπου; Ναι και είναι φυσικό, μιας και τα χαρίσματα, μαζεμένα όλα και σε υπερμεγέθη βαθμό, δεν μπορεί να τα έχει όλα ο αρχηγός. Μα έχει το ταλέντο να συνενώνει όλες τις ικανότητες σε ένα πρόσωπο και είναι το πλέον σημαντικό προσόν. Οφείλει να έχει την πνευματική ανωτερότητα να μην ζηλεύει το φυσικό τάλαντο κάποιου, ώστε την αξιοσύνη ενός συντρόφου σε ένα τομέα να την χρησιμοποιεί προς όφελος όλων και να μην την μηδενίζει χάριν εγωισμού…

Σαν πατέρας όλων, πρέπει να μπορεί να κόψει με μαχαίρι τους καυγάδες, που ακόμη και στην πιο δεμένη ομάδα μπορεί να ανάψουν για το τίποτα, πάνω στην ένταση. Εκεί το βάρος της κουβέντας του αρχηγού πρέπει να είναι τόσο μεγάλο, που μονό και μόνο μια του λέξη όχι μόνο να σταματά όποια έριδα, μα να κάνει τους εμπλεκόμενους σε αυτή να νοιώσουν τύψεις για τον καυγά τους. Εκεί το κύριο προσόν του είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να τον διακρίνει. Όχι επειδή ο ένας είναι γείτονας και ο άλλος ξάδερφος και ο τρίτος «ξενομερίτης» επιλεκτικά να απονέμει το Δίκαιο. Τότε ο λόγος του χάνει βάρος σταδιακά.

 Έχει τύχει να μαλώσει μέλος της παρέας μας από άλλο χωριό, πάνω στο κυνήγι, με τον πατέρα του Αρχηγού και εκείνος να «βάλει γερό γκάζι» στον πατέρα του, αν και το δίκιο οριακά ήταν με τον «ξενομερίτη», θα μπορούσε να πει κανείς. Ο λόγος ήταν πως έκρινε ότι το δίκιο ήταν απλά δίκιο. Όταν του είπε κάποιος γιατί τόσο χοντρά μάλωσε τον Πατέρα του, εκείνος απλά απάντησε λακωνικά «γιατί τον είπες πατέρα μου».

 Έτσι η Ομάδα με σύμπνοια απόλυτη προχωρά σαν ένα καλοκουρδισμένο ελβετικό ρολόι και άσχετα από την θήρευση και αριθμούς, όποιος την βλέπει να κινείται στο βουνό έχει την αίσθηση ότι παρακολουθεί την άσκηση μιας επίλεκτης μονάδας του Στρατού!

Μα βασικά το πιο σημαντικό του προσόν είναι η δυνατότητα του να αφουγκράζεται όλα τα μέλη της Ομάδας. Να είναι και παρέα ταυτόχρονα με όλους, μα και πιο ψηλά από τον καθένα χωρίς να είναι απρόσιτος. Και όχι μόνο τούτο αλλά καθείς να εμπιστεύεται τυφλά την κρίση του και να νιώθει την φροντίδα του αρχηγού για όλους το ίδιο.

Η δύναμη του Αρχηγού δεν βρίσκεται τόσο στην φωνή του αλλά στην ψυχή του. Φυσικά αντικατοπτρίζει όλη την συλλογική «Ψυχή» και δυναμική της ομάδας. Βλέπετε ότι οι πολιτικοί που μας κυβερνούν είναι επιεικώς απαράδεκτοι, παρτάκηδες και βολεψάκηδες, γεννημένοι για την καταστροφή. Αποτέλεσμα όμως της ελεύθερης βούλησης ενός λαού που είναι και εκείνος το ίδιο. Έτσι και στην Ομάδα. Αν δεις τον Αρχηγό καταλαβαίνεις και το επίπεδο όλων των μελών!

Είναι αλήθεια πως δεν θα κυνηγούσα ποτέ σε μια παρέα, που σαν τους ρωτάς ποιος είναι ο Αρχηγός  λένε: «να μωρέ, όλοι είμαστε αρχηγοί!». Μεγαλύτερη «αλαφρομυαλιά» από τούτη την κουβέντα δεν υπάρχει!

Προτιμώ να κυνηγώ με μια παρέα που ΕΝΑΣ είναι ο Αρχηγός. Αδιαμφισβήτητος! Εκεί η ασφάλεια και η επιτυχία στο κυνήγι είναι μπλεγμένη αρμονικά με την χαρά και την διασκέδαση στο βουνό που είναι και ο τελικός σκοπός μας σαν ξανοιγόμαστε στον ονειρικό κόσμο του κυνηγιού του Αγριόχοιρου!