Εκτύπωση

Μονόβολα δράμια και απόψεις

Πολλές φορές στο καφενείο, γύρω από την φωτιά στο βουνό ή στην καλύβα, ανάλογα την οργάνωση της παρέας, ακούγονται οι απόψεις όλων σχετικά με τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Εικασίες, θεωρίες, βιώματα και πολλές φορές εγωισμοί, συνθέτουν ένα άναρχο ψηφιδωτό στο οποίο τελική εικόνα δεν υπάρχει. Οι περισσότεροι «ειδήμονες» δεν αντιλαμβάνονται καν την ζημιά που κάνουν σε νέους κυνηγούς, που τώρα ξεκινάνε την πορεία τους στο χώρο. Βέβαια αν ρωτήσει κανείς όλους όσους μιλάνε για σφαίρες, δράμια και παν συναφές, πόσες φορές τον χρόνο κάνουν σκοποβολή και πόσα έχουν ξοδέψει σε αγορά φυσιγγίων, θα γελάσουν και θα πουν ότι «εγώ τουφεκάω μόνο ζωντανό θήραμα!!!».

Αν βέβαια τον ρωτήσεις πόσα θηράματα πήρε στην καριέρα του θα σου απαντήσει αόριστα και φυσικά αν τον ρωτήσεις για απόσταση βολής ακόμη πιο ενοχλημένος ίσως απαντήσει «δεν μας παρατάς τώρα» αν δεν αρχίσει τα παραμύθια του βαρόνου Μινχάουζεν.

Δοκίμασα από νέος κυνηγός ότι κυκλοφορεί στην αγορά σε μονόβολα. Τα πάντα. Με απλή κάννη multιchock, με κάνη Slug, με κάνη ραβδωτή στο εξωτερικό. Δοκίμασα ότι «δραμιάρικο» κυκλοφορεί στην αγορά σε στόχους για υπολογισμό διάτρησης. Κατέγραψα τις δοκιμές μου και ποτέ δεν πυροβόλησα θήραμα με δράμια, από τότε και μετά.
Ήμουν σε ένα κυνήγι στο «Ποτάμι», τον Έβρο, όταν ντουφέκισα μια σκρόφα μεγάλη και έφυγε για να την καρπωθεί κάποιος άλλος χιλιόμετρα μακριά βρίσκοντας πάνω της όλα μου τα δράμια τα οποία ελάχιστα είχαν κάνει ζημιά κρίσιμη στο θήραμα και απλά θα το καταδίκαζαν σε αργό θάνατο. Είχα ντουφεκίσει από 50 μέτρα απόσταση. Αποφάσισα να το ψάξω. Δαπάνησα μερικώς και την ακοή μου από το ένα μου αυτί στις δοκιμές των «πυρομαχικών».
Συμπερασματικά και με περαιτέρω ανάλυση παρακάτω.
1. Τα 10βολα σφαιρίδια «δράμια» 3'' (μάγκνουμ) έως και 30 - 35 μέτρα σε μικρά και μέτρια ζώα έχουν καλή απόδοση. Σε μεγάλα και πολύ μεγάλα μόνον κατά τύχη και αν πετύχουν κρίσιμο σημείο, καρδιά, κεφάλι, σπονδυλική στήλη.

2. Για τα 3΄΄1/2 σουπερμάγκνουμ 15βολα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, αλλά με την ανάλογη σύσφιξη. Φυσικά υπάρχουν πολλές κατηγορίες φυσιγγίων ανάλογα με την κατασκευάστρια Εταιρεία και την τιμή του, που κάποιες φορές δεν υπάρχει καμία σχέση τιμής και απόδοσης, αλλά ποτέ φτηνό δεν αποδίδει όπως θα περίμενε ο ευφάνταστος κυνηγός, που πιστεύει ότι τιμή και απόδοση δεν έχουν σχέση.

3. Πάνω από τα τριάντα πέντε μέτρα σε μικρά και μέτρια μειώνεται η δυνατότητα καταβολής του θηράματος δραστικά και όλα είναι ανοιχτά. Σε μεγάλα και πολύ μεγάλα θηράματα απλά ίσως κάποια να διατρήσουν το χοντρό δέρμα του θηράματος και να σταματήσουν αφού εισέλθουν ελάχιστα στους πανίσχυρους μύες του. Πράγμα που σημαίνει πρακτικά μηδέν αποτέλεσμα, εκτός και θεωρηθεί αποτέλεσμα το σκότωμα των ψύλλων που ζούσαν αμέριμνα στο τρίχωμα του Αγριογούρουνου έως τότε, προσφέροντας ανεκτίμητη υπηρεσία στον τυχερό φυγάδα.

4. Τα μονόβολα τύπου sabot που κατά κόρον πωλούνται στην Ελληνική αγορά απευθύνονται σε όπλα τα οποία δεν επιτρέπεται να πωληθούν!!! Απευθύνονται σε 12GA και 20GA με ραβδωτή κάνη. (Για όλα αυτά θα εξηγήσω σε άλλο άρθρο και τον λόγο που δεν έχουν την εξαιρετική πράγματι απόδοση που έχουν στην ραβδωτή κάνη, αλλά παρουσιάζουν αστοχία παροιμιώδη). Ο μόνος που ωφελείται από αυτό είναι το κυνηγομάγαζο.

5. Τα μονόβολα τύπου sabot που εξαιρούνται του προηγουμένου συμπεράσματος είναι τα Sauvestre γιατί απλά είναι τεχνολογίας που αναφέρεται σε λείες κάνες εξ ορισμού, με τον τρόπο αυτό κατασκευάζονται και τα διατρητικά βλήματα των τανκς με λεία πυροβόλα.

6. Είναι τεράστιο λάθος μας να χρησιμοποιούμε φυσίγγια τα οποία χρησιμοποίησε κάποιος άλλος για μια επιτυχημένη βολή. Εκτός και αν έχει το εντελώς ίδιο όπλο με εμάς. Ειδικά το μονόβολο είναι μια περίπτωση πικραμένη αν σκεφτεί κανείς ότι η κάνη αλλά και ο μηχανισμός του όπλου επηρεάζουν την βολή. Κυρίως δε η κάνη. Το μήκος της, η σύσφιξη στομίου, το μήκος της σύσφιξης, η διάμετρος του αυλού.

7. Γενικά στο κάθε θήραμα πρέπει να ξέρουμε με τι θα το αντιμετωπίσουμε πράγμα άγνωστο για τον γουρουνοκυνηγό, αιτία όμως «χλευασμού» από συναδέλφους που κυνηγούν άλλα θηράματα και δίνουν μεγάλη σημασία στα φυσίγγια και στην χρήση τους. Δηλαδή πόσο μυαλό χρειάζεται για να μην ντουφεκάς έναν στόχο ακίνητο σχεδόν, διαστάσεων 1,20μ. επί 1,00μ. με δράμια από σαράντα μέτρα και έναν στόχο 0,60μ. επί 0,50. με μονόβολα από 100 όταν τρέχει με 40χλμ/ωρα!!!

8. Απομυθοποιήστε τα «δραμιάρικα» απλά σκεφτόμενοι το εξής απλό. Σκάγια χρησιμοποιούμε όταν ο στόχος κινείται με ταχύτητα που πάει πάνω από 60χλμ/ώρα και ντουφεκίζουμε πάνω του από απόσταση το πολύ 40μ. Αρκούν λίγα σκάγια από τα διακόσια τριακόσια για να τον καταβάλουν. Ο λόγος που ρίχνουμε πολλά είναι για να απαλείψουμε τον παράγοντα ταχύτητα και το σκοπευτικό λάθος, μη δυνάμενοι να ακολουθήσουμε την γωνιακή μετατόπιση της σκόπευσης που απαιτείται πολλές φορές, κυρίως σε πιο κοντινές αποστάσεις οπού η απαιτουμένη γωνιακή ταχύτητα μας πρέπει να είναι πολλή μεγάλη κατά την προσκόπευση. Όταν όμως μιλάμε για ένα θήραμα το οποίο δεν κινείται τόσο γρήγορα και είναι τέτοιο ώστε και να το πετύχεις στην περιοχή της καρδιάς δεν εγγυάται τίποτε ότι θα το διατηρήσει η ντουφεκιά για να το καταβάλεις άμεσα δεν τιθεται θέμα για πολλά σφαιρίδια ή σφαίρα ξεκάθαρη επιλογή είναι η σφαίρα. Άρα το ζητούμενο είναι ότι εύκολα κάποιος που στοιχειωδώς ξέρει από όπλο κυνηγετικό και πήγε και στρατό και έριξε κάμποσες σφαίρες εύκολα θα πετύχει τον στόχο από τα 50 ακόμη και 100 μέτρα πόσο μάλλον από τα 30 τα 20 και θα καταβάλει το θήραμα πιο σίγουρα και χωρίς να το καταπονήσει ιδιαίτερα.

9. Τι μπορεί λοιπόν να πει κάποιος τώρα με βάση αυτή την σκέψη για να δικαιολογήσει ότι στο καρτέρι βάζει δράμια την ώρα που το Αγριογούρουνο θα του βγει στα 30 μέτρα άντε το πολύ 40 μέτρα; Ο Φόβος του Αγριογούρουνου σε επίπεδο ψυχολογίας, αυτός και μόνον αυτός, γιατί αστοχία αν κάποιος στοχεύσει στο θήραμα με την σχετική προσκόπευση δεν υπάρχει. Όποιος φοβάται και το χέρι του τρέμει, σκέφτεται ότι με τα δράμια θα «το ματώσει» και ο φόβος του, που τον έκανε να τρέμει, δεν θα γίνει αντιληπτός από την παρέα. Στον συνάδελφο που νιώθει έτσι τον συμβουλεύω να βάζει ανοιχτή σύσφιξη και 7άρια σκάγια για να ματώνει πιο σίγουρα!!